04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF

 

04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF : आइये दोस्तों आज के इस लेख में हम 04

अगस्त 2022 करंट अफेयर्स से बनने वाले महत्वपूर्ण प्रश्न के बारे में अध्ययन करेगे जो आने वाले सभी प्रतियोगी

परीक्षा के लिए बहुत ही महत्वपूर्ण है ।

04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF

04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF
04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF

प्रश्न 01- हाल ही में 35 साल की सेवी के बाद किस पनडुब्बी को सेवा मुक्त कर दिया गया है।

उत्तर – आईएसएस सिंधुध्वज

Question 01- Recently which submarine has been decommissioned after 35 years of service.

Answer – ISS Sindhudhwaj

प्रश्न 02- हाल ही में शंघाई सहयोग संगठन की पहली सांस्कृतिक और पर्यटन राजधानी किसे बनाया जाएगा ।

उत्तर – वाराणसी

Question 02- Recently who will be made the first cultural and tourism capital of Shanghai Cooperation Organization?

Answer – Varanasi

प्रश्न 03- हाल ही में बेन स्टोक्स किस देश के क्रिकेटर है जिन्होने अभी हाल हीमें वनडे क्रिकेट से संन्यास ले लिया है ।

उत्तर – इंग्लैड

Question 03- Recently Ben Stokes is the cricketer of which country, who has recently retired from ODI cricket.

Answer:- England

प्रश्न 04- हाल ही में दक्षिण कोरिया के चांगवान में चल रहे आईएसएसएफ शूटिंग विश्व कप में पदक तालिका में किस देश ने शीर्ष स्थान हासिल किया है।

उत्तर -भारत

Question 04- Recently which country has topped the medal tally in the ongoing ISSF Shooting World Cup in Changwon, South Korea.

Answer:- India

प्रश्न 05- हाल ही में फेडरेशन ऑफ इंडियन फैंटेसी स्पोर्ट्स (FIFS) ने किसे अपना महानिदेशक नियुक्त करने की घोषणा की है ।

उत्तर – जॉय भट्टाचार्य

Question 05- Recently, the Federation of Indian Fantasy Sports (FIFS) has announced who has been appointed as its Director General.

Answer – Joy Bhattacharya

प्रश्न 06- फुटब़ॉल के विश्व निकाय फीफा द्वारा जारी विश्व पुरुष फुटबॉल रैकिंग 2022 में भारत किस स्थान पर पहुँच गया है।

उत्तर – 104 वें स्थान पर 

Question 06- At which place India has reached in the World Men’s Football Ranking 2022 released by the world body of football FIFA.

Answer – 104th place

प्रश्न 07- हाल ही में किस राज्य ने विश्व पर्यावरण दिवस के अवसर पर ब्लू ड्यूब तितली को राजकीय तितली के रूप में मान्यता देने की घोषणा की है ।

उत्तर – सिक्किम 

Question 07- Recently which state has announced to recognize the Blue Dube butterfly as the state butterfly on the occasion of World Environment Day.

Answer-: Sikkim

प्रश्न 08-साइबर सुरक्षा और राष्ट्रीय सुरक्षा पर नई दिल्ली में आयोजित राष्ट्रीय शिखर सम्मेलन 2022 की अध्यक्षता किसने की है ।

उत्तर – अमित शाह ( गृह मंत्री)

Question 08-Who has presided over the National Summit 2022 on Cyber ​​Security and National Security held in New Delhi?

Answer – Amit Shah (Home Minister)

प्रश्न 09- विश्व एथलेटिक्स चैंपियनशिप में पुरूषों की लंबी कूद के फाइनल के लिए क्वालीफाई करने वाले पहले भारतीय कौन बने है ।

उत्तर – मुरली श्रीशंकर

Question 09- Who has become the first Indian to qualify for the finals of men’s long jump at the World Athletics Championships?

Answer – Murli Sreeshankar

प्रश्न 10- बिक्र्स संस्कृति मंत्रियों की बैठक 2022 की मेजबानी किस देश ने की है । 

उत्तर – चीन

Question 10- Which country has hosted the BRICS Culture Ministers’ Meeting 2022?

North China

प्रश्न 11- हाल ही में चर्चा में रही नेचिफू सुरंग किस राज्य में है।

उत्तर – अरूणाचल प्रदेश

Question 11- In which state is the Nechifu Tunnel, which was in discussion recently?

Answer – Arunachal Pradesh

प्रश्न 12-भारत के सबसे बडे सरकारी बैंक स्टेट बैंक ऑफ इंडिया (SBI) के नए प्रबंध निदेशक (MD) कौन बने है ।

उत्तर – अलोक कुमार चौधरी

Question 12-Who has become the new Managing Director (MD) of India’s largest state-run bank State Bank of India (SBI).

Answer – Alok Kumar Choudhary

04 August 2022 Current Affairs in Hindi & English PDF Click here  / Click here 
सभी राज्य के प्रसिद्ध लोकनृत्य PDF  Click here 
Modern History Quiz  Click here 
error: Content is protected !!